5 dagen gevuld met compassie

30 oktober 2020 • Geen categorie

Hoe is het vandaag met jou? Ben je (nog steeds) thuis aan het werk? En zo ja: geniet je daarvan of ben je het nu wel beu? Ik zie zoveel verschillende situaties om me heen. Mensen die genieten van de rust en de ruimte nemen om daaraan toe te geven. Mensen die nu regelmatig óók de kinderen thuis hebben en waarvan de werkgever ook verwacht dat zij hun werk blijven doen. Mensen die tijdelijk geen inkomen hebben. Mensen die harder werken dan ooit. Mensen die angstig zijn door wat er gaande is. Mensen die zich eenzaam voelen. Mensen die zich ergeren aan andere mensen.

Een vergrootglas op al je neigingen

Volgens mij wordt in deze tijd een vergrootglas gelegd op de neigingen die wij mensen hebben. De disclaimer die ik mijn cliënten altijd meegeef na een coachtraject of online programma: weet dat er altijd momenten zullen zijn dat je het gevoel hebt dat je een terugval hebt. Wanneer je ziek bent, moe bent, er stress en onrust is. Dan is het net even lastiger om de inzichten en wijsheid die je vergaard hebt, tevoorschijn te halen. Dan komt vaak je eerste reflex naar boven. Je eerste neiging: piekeren, panieken, in de actie schieten, zelfkritiek, je zielig voelen, wat dan ook.

Dat gaat niet over terug bij af. Het is gewoon even lastiger door de omstandigheden.

Iets anders dat speelt is dat je steeds weer een laagje dieper gaat in het toepassen van je inzichten. Steeds komen er weer lessen die je uitdagen, alsof je net als bij een game doorgaat naar een ander level. Ik merk dat ook. In deze tijd kwamen ook mijn neigingen weer een kijkje nemen. Toch weer even proberen het op te lossen met een tandje erbij en alles tegelijk willen doen. Terwijl even een stapje terugdoen en ruimte nemen de flow bij mij uiteindelijk steeds weer op gang brengt. Het is alsof je iedere keer nóg iets meer toegewijdmag worden aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Herken je dat?

Angst haalt je uit verbinding met jezelf

Datgene dat zo goed voor je werkt kan juist op de momenten waarin je het zo nodig hebt voelen als hetgeen dat je echt niet moet doen. Grote kans dat je dan vanuit angst handelt. Dat je hoofd dan de leiding heeft. Misschien voelt het niet letterlijk als angst. Maar let maar eens op hoeveel subtiele vormen van angst er zijn.

Angst legt een grauwe sluier over hoe je de dingen waarneemt. Zet je aan tot actie waar dat niet altijd goed werkt. Of andersom. Angst verstoort je kompas. Wanneer je angst vanuit angst handelt is het onmogelijk om je goed met jezelf te verbinden. Het verlaagt je vibratie en zorgt ervoor dat je je niet goed voelt. Angst is als een blinddoek die je het zicht op de wereld om je heen ontneemt en je je afgescheiden laat voelen. Die je ervan weerhoudt je over te geven aan wat is. Die je ervan weerhoudt om het leven dat je zo graag wilt, te creëren. 

De sleutel om los te komen van angst is het inzicht dat angst je weghoudt bij datgene dat je het liefste wilt in je leven. De shift te maken naar liefde. En de enige die dat kan doen ben jij zelf. Door te weigeren om je te laten leiden door angst en een stap terug te doen en te kiezen voor liefde.
Waar weerhoudt angst jou van?

Compassie is altijd de go-to

Ik kom hier natuurlijk niet voor niets mee. Juist nu. Ik zie bij zoveel van mijn cliënten dat ze het moeilijk hebben nu. Weer een stapje terug doen in het herstelproces vanuit burn-out waarin ze zitten. Weer gaan ploeteren en zich laten leiden door de waan van de dag en leven op de automatische piloot. En dat heeft alles te maken met dat we enorm uitgedaagd worden nu. In de sessies kan ik hen dan verder op weg helpen, maar mijn hart gaat ook uit naar alle anderen die hiermee worstelen. Jij als lezer van de piekerpost, misschien ook oud- deelnemer van een online programma. Ik ben benieuwd of je het herkent.

Tweeëneenhalf jaar geleden organiseerde in een gratis 5-daagse over compassie. In juni deed ik hem opnieuw, met groot succes. De shift die de groep maakte wat zó voelbaar. En was zo nodig ook. Daarom ga ik hem binnenkort herhalen.

Voor mij is compassie altijd de go-to wanneer ik het moeilijk heb, wanneer ik merk dat ik mezelf in de weg zit. Het is zo enorm krachtig. Het is de intentie die je hebt met jezelf die het hem doet. De intentie dat er bent voor jezelf. Dat je alles in je erkent en herkent. Ziet en hoort. Dichtbij jezelf bent. In plaats van dat je baalt van dat de dingen anders lopen dan je zou willen. Dat je niet zo verheven en rustig reageert op onverwachte situaties als je gehoopt had.

In de 5-daagse inspireer ik je om meer compassie te voelen voor jezelf. Je deelname kost alleen de investering van wat tijd in jezelf. Fijn toch? Zondag 8 november starten we. Doe je mee?

 Je leest er hier meer over

Wat zou het jou brengen als je 5 dagen lang bewust een liefdevolle intentie voor jezelf zet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Menu Title