ACT

ACT helpt je om vol in het leven te gaan staan, het leven een beetje lichter te leven en de dingen die je belangrijk vindt ook echt te doen, vol overgave.

Mijn aanpak is onder meer gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy ( ACT). ACT is een op mindfulness gebaseerde aanpak gericht op gedragsverandering. ACT heeft een stevige wetenschappelijke basis. In de Verenigde Staten heeft de theorie het predicaat ‘Evidence based’ gekregen. Dat betekent dat uit onderzoek en praktijk blijkt dat de aanpak effectief is.

​De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.​ Accepteer wat er buiten je macht ligt en verbind je ertoe te doen wat je leven verrijkt.

​ACT heeft een nieuwe en verrassende aanpak in het omgaan met geluk en tevredenheid in het leven. In plaats van nieuwe technieken aan te leren om gelukkig te worden, leer je door middel van ACT minder te vechten tegen je gevoelens en gedachten, vermijdingsgedrag te ondermijnen, meer contact te krijgen met het hier en nu en, zeer belangrijk, met je waarden. Een belangrijk element is mindfulness.

Je leert je te richten op zaken die je op directe wijze kan beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals je emoties en gedachten.

Doel is het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit of veerkracht. Hoe flexibeler je bent, hoe beter je om kan gaan met de vervelende ervaringen die je op je pad tegenkomt. En ook: hoe meer je geniet van de fijne dingen die er zijn. Be bent beter in staat om je leven in te vullen op basis van de dingen die waardevol zijn voor jou. Datgene te doen dat werkt voor jou.

Menu Title