Gratis videotraining: Stap uit de piekerfabriek

Zit jezelf niet langer in de weg en ga doen wat je droomt!

compassie kan je leren: doe je mee?

16 november 2015 • Geen categorie

Wat een weekend. Wat een week. Voor mij vol indrukken. Mooie pieken.
En dit weekend een diep dal. Want de haat die gezaaid werd afgelopen vrijdag heeft ook mij diep geraakt. Wie niet.. Ik heb er over nagedacht wat ik ermee wilde. Wat ik kon doen. En heb besloten door te gaan met waar ik mee bezig ben.

Me te richten op het mooie in de mens. Mijn geloof dat ieder mens diep van binnen mooi is. Ja ook een terrorist. Iedereen was ooit een baby. Iedereen was ooit puur. Helaas hebben we niet allemaal het voorrecht op te groeien in een omgeving zonder doodsangst. In een omgeving waarin er ruimte is. Ruimte voor verschillende overtuigingen, kleuren, geloven. Nee. Een wereld zonder oordeel bestaat niet. Dat is nu eenmaal iets dat wij mensen doen. Dagelijks. Hoe graag je ook niet wil oordelen. Dat is heel lastig.

Vorige week ben ik gestart met een initiatief dat ik graag met je wil delen. Het is best bizar. Want het gaat over datgene dat de wereld op dit moment nodig heeft.  Compassie. Onderaan lees je meer hierover. Ik had gepland dit weekend al een blog te schrijven om het bekend te maken. Maar het leek me niet gepast. Even stilte. Pas op de plaats. Even terug naar iets anders dat ik deze week meemaakte.

Ik was in Londen, bij een tweedaagse workshop van Brené Brown. Zij is professor aan de universiteit van Houston en doet daar onderzoek naar schaamte en schuld. Haar Ted Talks zijn door miljoenen mensen bekeken. En ik ben enorm geïnspireerd door haar. Ze is een vrouw met een missie. Haar onderzoek onderbouwt hoe belangrijk compassie, moed en verbondenheid zijn voor onze wereld. En hoe belangrijk het dan is om kwetsbaarheid te durven toelaten. Kwetsbaarheid is de broedplaats van alle emoties zegt zij. Van liefde, vreugde, dankbaarheid, maar ook van schaamte, verdriet en angst. En als er geen kwetsbaarheid mag zijn, dan kan je die gevoelens ook niet ervaren.

Zij noemde compassie één van de sleutels naar een ‘wholehearted’ leven.  Een leven vanuit je hart.  Leven met een ‘Heel Hart’. Met  heel je hart. En dat is precies wat ik ook ervaar in mijn werk. Veel van mijn klanten streven naar perfectionisme.

En zij zien ook het dat hen niet helpt. Hen in de weg staat. Het is eigenlijk een patroon dat ervoor zorgt dat ze steeds bezig zijn om alles goed te doen. Te voorkomen dat ze fouten maken. Een perfect leven na te streven. Met die mooie baan. Kinderen die altijd zoet zijn. Voorkomen dat je je ergens voor moet schamen. Of schuldig voelt. Of dat mensen iets van je vinden.

Ergens diep van binnen voelen zij dat dat niet kan. En dat het nodig is om te falen. Om te vallen.
Of in ieder geval om jezelf toe te staan dat dat kan gebeuren. Om te leren.
En dat wanneer je probeert te voorkomen dat dat gebeurt je juist verder verwijdert raakt van wie je wil zijn. Van waar je wil zijn.

Het beoefenen van zelfcompassie geeft hen ruimte. Ruimte om het patroon te veranderen. Om toe te staan dat ze mens zijn. Dat pijn en lijden bij het leven horen. Net als vreugde en plezier. Het is als die lieve vriend of vriendin die tegen je zegt: ‘het is goed. Het geeft niet. Kom maar even hier, terwijl hij/zij een arm om je heen slaat.

In plaats van streng te zijn voor jezelf, leert zelfcompassie je om jezelf vriendelijk te benaderen. Niet om te vergoeilijken als je een fout maakt. Maar gewoon, om er te laten zijn wat er op dit moment is. Het bijzondere is ook nog eens dat mensen die zelfcompassie beoefenen meer empathie voelen voor anderen. Meer compassie geven aan anderen. Daar wordt door Dr. Kristin Neff en haar collega’s prachtig en belangrijk onderzoek naar gedaan.

In mijn werk, in mijn coaching, leer in cliënten die zelfcompassie. En omdat ik zie dat het zo effectief is en omdat ik de onderzoeken ken waaruit blijkt hoe belangrijk is, heb ik bedacht dat ik heel veel mensen hiervan wil laten meegenieten. De vruchten wil laten plukken. En daarom organiseer ik in december een ‘compassiechallenge’.

Als je meedoet krijg je gedurende 10 dagen elke dag een video met een oefening. Die jou helpt je eigen (zelf)compassie te ontwikkelen. Om vriendelijker te zijn naar jezelf. En ik zou het fantastisch vinden als je meedoet. Mocht je nou denken: whaa. Dat is al zo’n drukke maand! Geen nood. Alle video’s blijven toegankelijk voor je als je je hebt aangemeld. Dus je kunt ook later aan de slag.
Je kunt je vanaf NU aanmelden op www.compassiechallenge.nl.  Daar vind je ook meer informatie. We starten op 7 december!

Compassie. Het is iets dat de wereld nu wel kan gebruiken. Brené Brown zei tijdens de workshop: ‘What will change the world is a million individual acts of courage’. Elke dag kan je opnieuw kiezen om moedig te zijn. En om jezelf toe te staan dat je moedig wil zijn. Compassie is de steun in de rug van een moedig mens. Hoe mooi zou het zijn als heeeel veel mensen meedoen? Wat een mooi HART maken we dan samen? Deel de challenge als jij voelt dat deze kleine daad daarbij gaat helpen.


Een reactie op “compassie kan je leren: doe je mee?

  1. bep van workum schreef:

    Goed bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *