Gratis videotraining: Stap uit de piekerfabriek

Zit jezelf niet langer in de weg en ga doen wat je droomt!

De of.. of.. val

30 april 2018 • Geen categorie

“Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is”

Deze mooie zin van K. Schippers stond altijd op de zijgevel van een gebouw bij mij in de buurt. Met daarbij een prachtige muurschildering van Klaas Gubbels. Een Theepot. Altijd als ik die zin zag, ik er langs fietste zorgde dat ervoor dat ik even extra goed om me heen keek. Ook op een grauwe dag. Ook wanneer het regent barst het van de kleuren.

Het is een veelzeggende zin.

Het zegt veel over hoe we naar de wereld kunnen kijken. En over hoe we naar de wereld kijken. Het gaat aan de ene kant over dat we ook kleur kunnen zien waar die afwezig lijkt te zijn. Het zegt net zo goed iets over dat we alles dat we waarnemen ook zelf inkleuren.

Wij mensen hebben de neiging om onszelf, dat wat we meemaken en de wereld om ons heen in te kleuren. Het gaat goed of het gaat niet goed. Ik ben slim of ik ben dom. Ons huis is rommelig of opgeruimd. Ik doe het goed of ik doe het helemaal verkeerd. Iemand is aardig of onaardig. Het weer is goed of slecht. En ga zo maar door.  Het is zwart of wit. Het is een proces dat zich heel vaak onbewust afspeelt.

En met name de wat negatievere inkleuring van iets dat jezelf betreft kan nogal blijven plakken. Je bent goed in je werk en die ene steek die je laat vallen die blijft hangen. Je hebt een fijne vakantie en net die 3 dagen dat het regent zit je te balen als een stekker. Je slaapt meestal lekker, maar net die 2 slechte nachten achter elkaar maken dat je je zorgen gaat maken of je de komende nacht wel lekker zult slapen. En misschien wel of je ooit nog lekker kan slapen. Zo snel kan het gaan.

In dat geval ben je in de of- of val beland.

En die val is net zo sterk bij een positieve inkleuring. ‘Ik ben een goede moeder’.  Stel dat dat is hoe jij jezelf omschrijft. Er zal zich hoe dan ook wel eens een situatie voordoen die voor jou niet in dat hokje past. Dat je uit je slof schiet naar je kind dat uit bed komt, dat het nu toch écht moet gaan slapen. Terwijl je het liefst liefdevol op haar reageert. In dat geval voldoe je niet aan het beeld dat je graag van jezelf hebt. En raak je teleurgesteld in jezelf. Niet per se om de situatie, maar omdat je niet aan je eigen beeld voldoet. Het beeld is een eis geworden.

Stel je voor dat het niet de situatie is die een kleur heeft.
Dat jij het niet bent die een kleur heeft.
Maar dat het jouw denken is dat alles betekenis geeft en inkleurt.
EN daarmee een oordeel geeft over wat je overkomt. Of over wie je bent of zou moeten zijn.

Dan ben jij zelf degene die dat ook kan loslaten.

Wanneer je de wereld indeelt in goed/fout, zwart/wit, aardig/onaardig, in of- of, dan ga je voorbij aan het feit dat je maar een klein deel van de werkelijkheid ziet. Het is als een zaklamp die in een donkere ruimte met de meest prachtige meubels schijnt, maar die alleen maar die stoel met die kapotte zitting beschijnt. Dan lijkt het een rommeltje.

Stel je voor dat in plaats daarvan alles heel is. En dat jij heel bent. Je bent niet het een of het ander. Er zijn momenten dat je je heel onzeker voelt. Er zullen ook momenten zijn dat je echt zeker bent van jezelf. Soms ben je geduldig en er ook momenten dat je ongeduldig bent.

En.. stel je voor dat angst net zoveel zegt over dat iets spannend voor je is (met de reflex: niet doen!!) als dat het zegt over dat iets heel belangrijk voor je is?

Zoals ik het zie: alles is er al. Ieder mens is precies goed zoals ie NU al is.

Mijn visie is dat ieder mens alles al in zich heeft. Dat alles er al is. Alles wat je wenst is er al. Op het moment dat je dat als uitgangspunt neemt, dat je al heel bent, is het alleen maar zo dat je even je licht laat schijnen op één van die aspecten van jou. Maar dat betekent niet dat jij dat BENT. Je bent niet of .. of.  Kijk eens of je dat bij jezelf kan observeren.

Bewust worden van dát je de wereld inkleurt is de basis voor verandering. En leren wat je in plaats daarvan kan doen, het gaan zien dat je al heel bent, is de volgende stap.

Stap uit de piekerfabriek!

Bewust worden én leren wat je in plaats daarvan kan doen, dat kan je in mijn online programma ‘Stap uit de piekerfabriek’. Een programma dat zoveel verder gaat dan stoppen met piekeren. Het gaat over jezelf niet meer in de weg staan. Jezelf ruimte geven. Stoppen slachtoffer te zijn. Van je eigen hoofd. De leiding nemen in jouw leven. En ook: jezelf steunen en met vriendelijkheid benaderen. Omdat dat zoveel beter werkt dan jezelf op je kop zitten. Op 16 mei start weer een nieuwe ronde. Wil je daar meer van weten? Kijk dan hier.

Veel liefs!

Stephanie

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *