Gratis videotraining: Stap uit de piekerfabriek

Zit jezelf niet langer in de weg en ga doen wat je droomt!

Deus ex machina

15 december 2017 • Geen categorie

Wat een sneeuw hadden we deze week he? Ik heb er zo van genoten! Bij sneeuw denk ik altijd terug aan de tijd toen ik in Stockholm woonde. In 1998/1999. De dagen in de winter waren erg kort, al om 15 u was het donker. Maar echt donker voelde het niet. Dankzij de sneeuw die daar wekenlang bleef liggen. De sneeuw maakte alles licht. Reflecteerde de felle zon, zodat we op de korte dagen maximaal van het licht konden genieten.
In zweden ontwrichtte de sneeuw het land geenszins. Alles ging gewoon door. Dat ging hier wel anders deze week. En daar kan je van alles van vinden. Of niet. De sneeuw en ook de staking van de meesters en juffen deze week brachten bij mij deze week wel iets anders naar boven.

Ze werken als een soort  ‘deus ex machina’. Er is een omstandigheid die alle andere dingen ineens doorkruist. Waardoor alles anders loopt dan gepland. “Beter niet de weg op gaan” is het advies, terwijl je naar je werk moet. De kinderen zijn ineens thuis, in plaats van op school. Terwijl jij andere plannen had. Het vraagt iets van onze flexibiliteit.

En het legt ook iets bloot. Natuurlijk waren er mensen voor wie het winterweer echt vervelend uitpakte. Maar ik heb deze week best veel mensen horen verzuchten hoe lekker eigenlijk was dat die ene afspraak niet door kon gaan. Zomaar een dagje thuis werken. Dat je maar beter niet de straat op kan gaan en je dus echt ‘ongegeneerd’ op de bank mocht installeren met warme chocolademelk en koekjes. Of zomaar lekker in bad midden op de dag.

Er ontstaat dan ineens ruimte. Dit soort onverwachte situaties leggen dan bloot dat er iets is dat je eigenlijk nodig had. Maar dat je jezelf nog niet kon/durfde/wilde geven zonder een goede reden als overmacht. En dan blijkt ook nog dat het gewoon kán.

Mooie vraag om jezelf af en toe eens te stellen: hoe zou het voelen als ik vandaag niet kon gaan doordat het heel erg gesneeuwd heeft? Als dat heerlijk voelt dan zou je jezelf vervolgens kunnen vragen: wat heb ik nu dan nodig?
Hoe werkt dat voor jou?
En wat leert het je over wat je jezelf meer mag gunnen?

Voor de kinderen was die stakingsdag vrij echt zo lekker na de hectische en spannende sinterklaas tijd en met de sluimerende verkoudheden. We hebben zomaar op een doordeweekse ochtend heerlijk in onze pyjama’s de kerstboom versierd. Dat voelde als pure luxe. En als nodig.

Ik wens jou nu alvast heel fijne feestdagen. Met veel aandacht voor wat nodig is. Hier en nu. Voor jou en je geliefden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *