Dit moet ik even kwijt!

4 juni 2020 • Geen categorie

Wat is er toch veel gaande op het moment. Merk jij dat ook? Aan de oppervlakte is dat van alles wat er speelt rondom Covid-19 bijvoorbeeld. De maatregelen, wat we daarvan vinden, wat de juiste oplossing is. En daarin lopen de meningen sterk uiteen. Maar ook de onrust en de rellen in Amerika na de dood van George Floyd. En ja: dat is in Amerika dus ver weg. Maar het legt de vinger op een dikke vette etterende wond die onze samenlevingen met elkaar gemeen hebben, zij het op een andere manier: er is geen werkelijke gelijkheid en daarmee geen eenheid.

Wat kan jij daarmee?

Ik besef dat deze piekerpost wellicht wat anders van toon is dan je van mij gewend bent. Hij is best lang. Maar toch vind ik het belangrijk om deze dingen hier nu wél aan te kaarten.  Want het is belangrijk dat we goed gaan kijken hoe onze wereld in elkaar zit. Dat is niet leuk om te doen, want als je dat doet zie je de dingen die niet mooi zijn en niet prettig voelen. Waar je liever niet naar kijkt. Net als naar je eigen pijn en rottigheidjes.
Maar alleen wanneer we dat aan durven kijken kan er werkelijk iets veranderen.

(Dus ik hoop oprecht dat je bij me blijft tot het einde.)

Neem jij de rode pil?

Dat aankijken gaat over met een open mind je perspectief verleggen en je open te stellen voor een werkelijkheid die wellicht anders is dan je misschien dacht. Wie weet herken je dit meteen. Als je het niet herkent kijk dan bijvoorbeeld eens naar de documentaire ‘Out of shadows’ op youtube.  Neem niet alles aan wat er gezegd wordt. Maar het kan je op een spoor zetten waarin je gaat ontdekken dat de wereld wellicht anders in elkaar zit dan je altijd dacht.

Een soort ‘red pill’ zoals Neo die krijgt in de film ‘The Matrix’. Op enig moment in die film krijgt hij de keuze voorgelegd: wil je écht weten hoe de wereld in elkaar zit? Neem dan de rode pil. Dan ga je ‘the matrix’ waarin we ons bevinden doorzien en begrijpen. Niets is meer hetzelfde dan. Maar je staat wel met open ogen in de wereld. En kan ervoor gaan kiezen uit dat systeem te stappen, je eigen weg te volgen.  Als je dat niet wil, als je gewoon wil doorgaan zoals je nu doet, neem dan de blauwe pil. Dan blijf je vanachter die sluier naar de wereld kijken en ben je manipuleerbaar.  Dan kabbelt je leven voort, een veilige, maar wat kleurloze keuze.

Ik nodig je uit om verder te kijken

Ik was van veel van wat er in ‘Out of shadows’ en andere documentaires verteld wordt al op de hoogte, van een boel ook niet. Het waren de missende puzzelstukjes die het plaatje helder maakten.  Ik nodig je uit om eens verder te kijken dan de krant of het journaal. Om eens te onderzoeken hoe de macht in de wereld verdeeld is en de subjectieve rol van de media en officiële instanties daarin bijvoorbeeld. Dan ga je zien dat niet alleen jouw verstand verhalen verzint waar je in gelooft. Er zijn ook een boel verhalen die ons met de paplepel zijn ingegoten die niet kloppen. Maar die wel enorme impact hebben op ons wereldbeeld en zelfbeeld.

Onze mind is het product van onze wereld.

Ik schrijf meestal geen maatschappijkritische posts, maar dit komt nu zo aan de oppervlakte en het is zo belangrijk dat ik voel dat ik er niet omheen kan. En het haakt voor mijn gevoel sterk aan mijn werk. Want ons hoofd, ons verstand is deels het product van hoe die maatschappij in elkaar zit. De overtuigingen die ons zijn ingeprent, bewust en onbewust. Door hard te werken word je succesvol. Als je dun bent ben je mooi. Als je mooie spullen hebt, ben je succesvol. En wat dacht je van angst die wordt aangezet. Voortdurend. In het nieuws. In films. De rolmodellen die in de popcultuur voorop staan: de meesten hebben een perfect lichaam. De voorbeelden voor jonge meisjes. Het gebeurt heel subtiel. Gevolg is een overtuiging die het brein in sluipt: “ik ben niet goed genoeg”. Documentaires als ‘Beperkt houdbaar’ van Sunny Bergman of ‘Embrace’ op (helaas niet meer op netflix) laten dat ook heel mooi zien. Ik deelde er al eens iets over in een eerdere piekerpost.  Het niet goed genoeg voelen. Ooit was ik bij een workshop van Brené Brown. Een geweldige Amerikaanse professor die veel schrijft over imperfectie. Zijn stelde dat als mensen zich goed gaan voelen over hun lichaam, zich tevreden zouden gaan voelen met wie ze zijn de hele wereldeconomie binnen 48 uur instorten. Moet je nagaan hoeveel belangen er spelen om vooral te voorkomen dat dát gebeurt.

Misschien is dit niet fijn om te lezen, maar blijf nog heel even bij me. Ik leid je zo naar waaróm ik dit allemaal vertel. De dingen die ik hier noem zijn nog maar het topje van de ijsberg. Als je verder gaat kijken dan dit (bijvoorbeeld door Out of shadows te kijken) ontdek je feiten waarvan je oprecht hoopt dat ze niet waar zijn. Het gaat om een donkere machtsstructuur van mensen waar we misschien tegenop keken (artiesten, politici) die zich bezighouden met heel nare dingen ten opzichte van de meest onschuldigen.  #Metoo was nog maar het begin. Ik ga het hier niet uit de doeken doen omdat ik ze simpelweg te heftig vind en het ook zijn doel voorbij schiet. Mocht je zelf meer willen weten ga dan op onderzoek uit.

Wat is dit voor doemdenk gedoetje? 

Ik hoor het je denken. Waarom deel ik dit nu hier? Het is echt niet mijn bedoeling jouw wereldbeeld aan diggelen te gooien. Het kan goed dat je down wordt van de info die op je afkomt als je op onderzoek uit gaat (en voel goed bij jezelf óf je op onderzoek wil gaan, of je nieuwsgierig wordt). Dat je het gevoel krijgt dat je een willoos slachtoffer bent misschien. Dat is heel begrijpelijk. Maar: wanneer jij je ogen opent en ziet hoe de wereld in elkaar zit en snapt hoe manipulatie werkt dan ben je een stuk minder manipuleerbaar. Je staat met open ogen in de wereld. Dat geeft vrijheid om te kiezen.

Veel belangrijker: wanneer je het spel gaat doorzien, dan kan je de programma’s en overtuigingen die jouw systeem in geslopen zijn en die niet voor je werken een stuk gemakkelijker gaan herkennen. De overtuigingen die je klein houden. Die jou stoppen van die volgende stap te zetten. Je trekt als het ware de maatschappelijke wortel van veel waar je mee worstelt eruit.

En dan? Hoor ik je denken. Dan blijf ik alsnog over met een wereldbeeld dat niet rooskleuriger is.

Ja dat snap ik. Én het is de vraag of dat zo is. Al deze info komt niet voor niets nu naar de oppervlakte. Er is zoveel gaande in de wereld. Veel waar we geen invloed op hebben ook. Gebruik het als brandstof om je te richten op datgene waar jij wél invloed op hebt. Namelijk JEZELF. De kiem van verandering in de hele wereld. Het werk zit aan de binnenkant. Bij jou, bij mij. 

De sleutel van de verandering

Wat er nodig is in onze wereld is eenheid, gelijkheid, gelijke rechten. Dat is zo ontzettend belangrijk.

Maar Zolang wij onszelf niet kunnen accepteren zoals we zijn, zolang wij zelf superkritisch zijn op onzelf, zolang wij in onszelf nog dingen aan te kijken hebben en dat nalaten, zullen we anderen verwijten blijven maken. Dat wat we niet in onszelf willen aankijken projecteren we op anderen. Daardoor ontstaat verdeeldheid. Daardoor ontstaat ongelijkheid. Tel daarbij op de manier waarop wij mensen beïnvloed worden om ons niet optimaal te voelen over onszelf en de wereld.

Terwijl we diep van binnen ALLEMAAL precies goed zijn. Volmaakt perfect zijn. Licht. Waardig. In jou, in mij is alles al aanwezig wat we nodig hebben en kunnen we alles vinden dat we buiten onszelf zoeken. Laat wat ik deel je inspireren om er voor eens en voor altijd voor te kiezen om jezelf met zoveel steun en zachtheid te omgeven dat je je stap voor stap losmaakt van al je beperkingen en belemmeringen. Het wordt tijd dat we onze eigen kracht terugpakken.

Het begint dus allemaal bij jou

Wat ik hier schrijf komt zo ongeveer uit mijn tenen. En recht uit mijn hart. Wellicht voel je het. Ik loop er al langer mee rond en twijfelde of ik het zou delen. En toen ik ging schrijven snapte ik ineens de link. Want mijn hoofd had zeker ook oordelen over waarom ik zo bezig was met waarheidsvinding. Waarom ik mezelf in videos en artikelen onderdompelde. Heb je niks beters te doen? Maar ik voelde dat ik dit moest doen nu.

En toen ik gisteren, zittend op een strandje aan de Waal (mijn favoriete werkplek :-D) de inspiratie kreeg voor deze piekerpost, snapte ik ineens het verband met wat ik in mijn blogs met jou wil delen. Wat ik je mee wil geven over zelfliefde en zelfacceptatie.

En toen werd me weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om weer te starten met 5 dagen compassie. Zoals ik in de vorige piekerpost schreef: van 11 t/m 15 juni organiseer ik 5 dagen compassie. Een (gratis) vijfdaagse waarin ik je inspireer om zachter voor jezelf te worden. Om jezelf te verzachten, steunen, en koesteren. En we gaan ook bekijken waar je jezelf in de weg zit, met strengheid en niet werkende overtuigingen. Heel waardevol om mee te doen dus.

Je kunt je hier aanmelden

Het lijkt me heel fijn om je daar te verwelkomen. Na deze 5 daagse gaan we ook weer starten met een nieuwe ronde van ’28 dagen compassie’. Daarover vertel ik je binnenkort meer.

Ik wens je een prachtige dag!


3 reacties op “Dit moet ik even kwijt!

 1. Erna schreef:

  Lieve Stephanie,
  petje af en dank voor je mooie verhaal! Het is echt waar: verbeter de wereld, begin in je eigen binnenwereld.
  Heerlijk om zo’n fijne werkplek te hebben :).
  Alle goeds en liefs,
  Erna

 2. Wat fijn om te horen Erna. Ja hè, zo is het. En dat heb ik mede dankzij jou ooit mogen ontdekken. De beste werkplek ever!
  Alle goeds ook voor jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Menu Title