Gratis online training: Stap uit de piekerfabriek

Voluit leven vol vertrouwen!

Hoe komt het dat onrust opkomt als je rust neemt?

30 juni 2016 • Geen categorie

Als ik op vakantie ga, heb ik echt eerst een paar dagen nodig om af te kicken.

De laatste week van mijn vakantie was ik zo onrustig, ik was alleen maar bezig met wat er thuis allemaal voor werk op me lag te wachten.

Ik was na de vakantie ook wel weer blij dat ik weer even niet 24 uur met mijn hele gezin was.

Het lukte me pas na een week om écht in dat boek te duiken.

Ik vind het zo lastig om écht tot rust te komen.. ik moet nog steeds van alles op vakantie.

Dit hoor ik vaak. Ik hoor het van klanten. Van vrienden. En ik denk dat jij het ook wel herkent. Ikzelf in ieder geval wel.

Hoe komt dat nou?

We nemen toch vakantie om tot rust te komen? Waarom gebeurt dan soms het tegenovergestelde?

Het heeft vaak te maken met hoe ons lichaam werkt. Hoe ons brein werkt. Hoe onze zenuwstelsels werken. Met hoe ze geëvolueerd zijn om ons te beschermen tegen gevaar. Ons vecht- en vluchtsysteem.  Dat ons beschermt voor potentieel gevaar.

Dat potentieel gevaar kan bij mensen van alles zijn. Zeker niet alleen een wild dier. Maar ook: een vervelende opmerking van iemand. Een lastige situatie met je kind. Een berg werk. Een berichtje op Facebook. De gedachte aan iets dat zou kunnen mislukken. De vecht- en vluchtreactie bereidt je lichaam voor om zich te beschermen. Er komen stresshormonen vrij, zodat je zenuwstelsel alert is. Het zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen, er adrenaline wordt aangemaakt, je hersenen nemen vooral waar wat er niet goed gaat.

Er is ook een heel belangrijke tegenhanger hiervan. Je zorgsysteem. Dat zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen en tot rust komt. Je bloeddruk verlaagt, je hartslag gaat omlaag en je waarneming verruimt. In een ideale situatie wisselen de twee elkaar af en houden ze elkaar in evenwicht.

Wat heeft dit te maken met de rust jouw vakantie?

Alles!

Door drukte is er vaak een disbalans tussen het gevaar en het zorgsysteem. En geloof me. In onze maatschappij waarin we worden overladen met prikkels, informatie, verwachtingen en keuzes zijn systemen vaker uit balans dan in balans. Is het gevaarsysteem overactief. En komt je zenuwstelsel in een constante staat van paraatheid. Stress. Het zorgsysteem raakt zo meer op de achtergrond en je lichaam kan zich niet goed herstellen.

Zo sta je er soms voor als je op vakantie gaat.

Omdat je snel nog even alles hebt afgemaakt zodat je je werk met een gerust hart achter kan laten.

Het een drukke tijd was met  teamuitjes, schoolfeesten, verjaardagen die nog voor de vakantie gevierd moesten worden. Of om dat je gewoon al lange tijd teveel ballen in de lucht aan het houden bent. En soms misschien ook wel omdat je de onrust die er is, liever niet wilt voelen.

En dan. Stap je ineens in je vakantie. Met zeeën van tijd. Doe je even niets. Maar jouw gevaarsysteem staat nog aan. En die gaat door met reageren: nee rust nemen kan nu niet hoor! Die ziet rust nemen als potentieel gevaar. En je gevoel van onrust groeit.

En daar zit je dan.

Maar ook andere factoren kunnen je vechtsysteem aanzetten. Pas bleek nog uit onderzoek naar slaapgedrag van mensen, dat veel mensen de eerste nacht op een vakantieadres slechter slapen omdat hun systeem alerter is. Omdat je lichaam tegen je zegt: ik ken het hier niet. Ga maar niet te diep slapen zodat je snel naast je bed staat als er iets gebeurt.

Het loslaten van de dagelijkse structuur kan net zo werken.

En daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten op je vakantie. Dan wil je opladen. Bijtanken. Genieten.

Wat kan je daar aan doen?

Nou ten eerste door in de tijd voor je op vakantie gaat al bewust de rust op te zoeken en je zorgsysteem aan te zetten. Buiten zijn. Wandelen. Mediteren. Zijn allemaal manieren waarop dat zorgsysteem wordt aangezet. Probeer ervoor te zorgen dat je niet al rennend op vakantie gaat.

Helaas heb je niet altijd invloed op de drukte voor je vertrekt. Op vakantie kan je ook een boel doen dat bijdraagt aan die rust. Acceptatie. Compassie tonen voor jezelf. Zijn waar je bent.

Eilandjes van rust

De laatste tijd hoorde ik zo vaak verhalen van mensen van wie de vakantie was tegengevallen. Door die onrust. Door ziekte. En vaak dan ook nog precies wanneer die vakantie zo heel hard nodig was. En zo ontstond een prachtig nieuw product dat je vanaf nu kan aanschaffen: ‘eilandjes van rust’. Deze eilandjes zijn 7 audiobestanden met oefeningen die jou gaan helpen op vakantie echt tot rust te komen.verkleind

Waarmee jij je eigen eilandje van rust kan creëren.

Ze helpen je om weer terug te keren naar jezelf.

Om je zorgsysteem aan te zetten dat zo belangrijk is bij herstel na een drukke tijd.

Om helemaal daar te zijn waar je bent. Er zit bijvoorbeeld een oefening bij waarbij je heel bewust iets lekkers gaat eten of drinken.

Er is ook een oefening die je helpt om jezelf met compassie te benaderen als je het even moeilijk hebt.

Het werkt heel simpel: je downloadt de eilandjes en zet ze op je telefoon. Zo heb je ze altijd bij je. Er zit geen volgorde in, je kunt ze doen wanneer je wil. En wanneer het nodig is. Hoe heerlijk is het om naast een traditionele EHBO set ook een Eerste Hulp Bij Onrust set mee te nemen? Iets dat je helpt om echt tot rust te komen?

Lijkt je dat wel wat? Kijk hier voor meer informatie

Ik wens jou een heerlijke lazy summer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *