Gratis videotraining: Stap uit de piekerfabriek

Zit jezelf niet langer in de weg en ga doen wat je droomt!

je eigen feel-good blockbuster!

2 maart 2015 • Overig

Vorige week las ik een artikel in het Volkskrant Magazine dat me met een brede glimlach achterliet. ‘Het leven is geen feestje’ was de titel. In het artikel maakte de schrijfster op een luchtige manier korte metten met geluksmythes die in onze maatschappij heersen. Ik kon me er wel in vinden, in wat ze schreef. Veel van de klachten die mensen in mijn praktijk ervaren, hebben ook een tijdsgebonden, maatschappelijk aspect. Het idee dat je altijd en overal gelukkig kan zijn. Geluk is een keuze! Een werkwoord. En als je niet gelukkig bent? Misschien wil je het dan niet genoeg. Aha.

en ze leefden nog lang en gelukkig

We leven in een ‘feel good’ samenleving. Kijk eens naar een gemiddelde reclame op TV. Mensenlevens worden voorgesteld als een roze wolk. Je bent succesvol wanneer je er mooi en slank uitziet en een mooie siemens stoomoven hebt. Of wanneer je die auto hebt waar de buurman jaloers op is. Mensen die lachend naar hun werk gaan omdat ze een bepaald yoghurtdrankje drinken. Een moeder die lachend met haar baby aan het stoeien is. Of stelletjes die romantisch in een parkje liggen. Tuurlijk kent iedereen die momenten. Alleen wordt in de reclames alleen de zonnige kant belicht. In het echte leven is niet alles alleen maar roze en blij en makkelijk.

een gelukkig mens is een normaal mens

Russ Harris heeft het in ‘De valstrik van het geluk’ over deze geluksmythes. Zoals deze: ‘geluk is voor alle mensen een natuurlijke staat van zijn’. Gelukkig zijn is normaal, je down of verdrietig of boos voelen is abnormaal, denken we. Maar wat is normaal? Als je kijkt naar de statistieken kijkt is ‘werkelijk geluk’ (wat dat ook is) best zeldzaam. 1 Op de 5 volwassenen maakt wel eens een depressie mee. De kans dat je op enig moment aan een psychiatrische stoornis zult leiden is bijna 30%. 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. Pijn en verdriet horen bij het leven. Iedereen verliest ooit een keer een dierbare. Iedereen ervaart wel eens schaamte, frustratie. Het lijkt er eerder op dat altijd maar gelukkig zijn abnormaal is. Zo niet onhaalbaar.

twee kanten van dezelfde medaille

‘Om een beter leven te creëren moeten we af van negatieve gevoelens’. Nog zo’n mythe die hij noemt. Als je mijn blogs regelmatig leest weet je dat dat niet mogelijk is: negatieve gevoelens uitbannen.  En wat dit nog problematischer maakt: die dingen die leven kleur en glans geven hebben altijd een keerzijde. Een huisdier kan je momenten van vreugde brengen. En diep verdriet als het ooit komt te overlijden. Een warme en liefdevolle relatie kent onvermijdelijk ook momenten van frustratie. Het hoort bij elkaar zoals regen en zon bij de natuur horen. Als je dat verdriet en die frustratie niet wilt zal je ook die liefde niet ervaren.

klinkt dit raar?

Nee toch? En toch hebben heel veel mensen het idee dat zij de enigen zijn die niet gelukkig zijn. En dat leidt helaas tot nog meer ongeluk. Misschien vind je dit een sombere gedachte. Ik vond het vooral heel bevrijdend toen ik hiervan bewust werd. Het scheelt een boel gedoe dat je niet meer je best hoeft te doen om dingen die niet leuk zijn buiten de deur te houden. Tuurlijk hoef je niet lijdzaam alles wat je overkomt te ondergaan. Het gaat om die dingen die onvermijdelijk zijn, waar je niks aan kan doen. Die bij het leven horen. Die actief toe te laten. En vervolgens vooral te gaan handelen. Te leven!

kom naar het ‘Choicemakersfestival’

De angst om te falen, verkeerd te kiezen (want dat gevoel dat daarbij hoort wil ik niet) kan er bij veel mensen toe leiden dat ze helemaal niet kiezen. Als een angstig konijn dat in de koplampen van een auto kijkt en stokstijf blijft zitten. Heb jij daar ook last van? Of valt dat wel mee, maar heb je wél zin om geïnspireerd te worden? Kom dan op 8 maart naar het Choicemakersfestival in Nijmegen! Daar kan je je bijvoorbeel aanmelden voor een speedcoachsessie met mij. Of met één van de andere coaches. Geweldige workshops volgen en inspirerende lezingen bijwonen. Kijk hier voor meer info!

Ik ben benieuwd wat jij voor inzichten uit de piekerpost haalt.. Wil je ze met me delen? Ook je vragen en suggesties zijn heel welkom!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *