“Kan je ook té lief zijn voor jezelf?” vroeg ze mij. Ik was meteen alert. We hadden het over zelfcompassie. Een hele opgave voor iemand die streng is voor zichzelf, zoals zij. Dat strenge uit zich vooral in veel ‘moeten’. Als ze alles doet wat ze zichzelf heeft opgelegd in dat ‘moeten’ gaat het goed. Dan is er controle en voelt ze zich fijn. Maar helaas is het zo’n lange lijst dat ze zich daar onmogelijk altijd aan kan houden. En is het niet mogelijk om de dingen die ze doet altijd perfect te doen. Met het gevolg dat ze zich vaak rot voelt. Over iets dat ze van zichzelf moest dat niet lukte. De vervelende valkuil van de perfectionist. Je verstand dat je in de maling neemt (zie piekerpost #2, 2014).
ze is bang om te mislukken.
Ze wil het gevoel dat daarbij hoort al helemaal niet voelen. Dus dekt ze zich in door te proberen alles goed te doen. Heel Hard Werken. Als ze dan toch een steek laat vallen baalt ze dubbel zo hard. En dan gaat ze veel snoepen. Zodat ze die teleurstelling niet voelt. Even dan. Want daarna baalt ze nog meer, want ze wil beter voor zichzelf zorgen (en haar overgewicht aanpakken). Het is haar manier om vervelende gevoelens en gedachten te vermijden. Op de korte termijn is er even een prettig gevoel (lekker!) op de lange termijn komt altijd dat vervelende gevoel weer om de hoek kijken (want er gaat weer iets niet perfect) en baalt ze er ook van dat ze steeds dikker wordt.
dat heb je écht even verdiend!
Je kunt je voorstellen dat je jezelf zo in een valkuil kan manoevreren waar je lastig uit komt. Dit klinkt misschien extreem. Maar het is iets dat veel mensen doen. En misschien herken het zelf ook wel. Na een vervelende uitbrander van een collega of vriend voel je je rot. Neem je toch dat wijntje extra dat je eigenlijk niet wilde. Koop je een frietje op het station. Verschans je je op de bank in plaats van zoals je je voorgenomen had naar de sportschool te gaan. Want dat heb je nu wel eens verdiend. Is daar iets mis mee? Natuurlijk niet! Zolang het je er niet van weerhoudt dié dingen te doen die je diep van binnen belangrijk vindt, is er niets mis mee. In het geval van mijn cliënt stond dat gedrag wel iets in de weg. Zij wilde namelijk gezonder leven.
behandel jezelf als een goede vriend
Het gaat er natuurlijk om dat je in plaats van je vervelende gevoelens en gedachten weg te stoppen ‘gewoon’ voelt wat er is. Makkelijk gezegd! Het is één van de lastigste onderdelen van ‘Stap uit de piekerfabriek’. En toen hadden wij het dus over zelfcompassie. ‘Kan je ook té lief voor jezelf zijn..?’ Niet als dat betekent dat je jezelf toestaat eens een keer een fout te maken, in plaats van boos te worden op jezelf. Dat je erkent dat je even een rotdag hebt. Dat het even niet leuk is. Dat is waar zelfcompassie over gaat, jezelf onvoorwaardelijk accepteren mét je gebreken. Zoals je een goede vriend zou behandelen. En natuurlijk hoort daar ook bij dat je jezelf verwent en verrast met iets leuks of lekkers!
Helpt dit mij?
Maar mijn client voelde het goed aan.. haar verstand zei tegen haar: “je voelt je rot, dat willen we niet hoor! Eet die zak chips nou maar, dat verdien je.” Alleen was dit nu net hetgene dat ze diep van binnen niet meer wilde. Ze wilde léven als een mens. Met fouten en vergissingen. En goed voor haar lichaam zorgen. Het ging er eigenlijk niet om dat ze té lief was voor zichzelf. Wat ze deed was niet lief voor zichzelf. Het hielp haar namelijk niet om die stappen te zetten die ze eigenlijk wilde zetten. In het geval van mijn cliënt was het best lastig voor haar om te weten wat werkelijk handelen vanuit zelfcompassie is.
en jij?
Hoe zit dat bij jou? Hoe weet jij of je werkelijk handelt vanuit zelfcompassie? Diep van binnen weet je het eigenlijk wel. 2 vragen kunnen je helpen:
-
Doe ik dit om even helemaal niks te hoeven voelen en doe ik dat vaker? Dan help je jezelf waarschijnlijk meer door jezelf toe te staan je eens flink rot/verdrietig/wat dan ook te voelen.
-
Helpt dit mij om het leven te leiden dat ik graag wil ? Daar hoef je echt geen volmondig ‘ja’ op te antwoorden. Bij een ‘nee’ weet je echter wat je te doen staat.
Ik ben benieuwd wat jij voor inzichten uit de piekerpost haalt, wil je ze met me delen? Dat helpt mij enorm! Dat kan je doen door me te mailen op: Stephanie@ACT-coach.nl
Ook je vragen zijn van harte welkom.