krachtig medicijn

4 november 2020 • Geen categorie

Compassie is een van de krachtigste medicijnen die er zijn als je het mij vraagt. Compassie is hét medicijn voor angst. Voor strengheid. Voor gebrek aan vertrouwen. Voor verdeeldheid.

In de kern gaat compassie voor mij over echt zien. De ander zien. Zien dat ook hij worstelt. Het soms lastig heeft. Zien dat zij ook een mens is. Maar hoe kan je de ander werkelijk zien wanneer je jezelf niet ziet? Wanneer je jezelf niet ziet voor de mooie ziel die jij werkelijk bent, is wat je in de ander ziet projectie. Van een verlangen. Een behoefte. Of iets dat je van jezelf liever niet ziet. Daarom begint het ontwikkelen van compassie echt bij jezelf.

zachte kracht

Iedere keer verbaas ik me weer over de kracht die ervan uit gaat. Want het beoefenen van compassie omhult je met zachtheid die de ruwe randjes van het leven zoals het is af halen. In de tijd dat ik in 12 weken tijd mijn beide ouders vrij plotseling ‘verloor’ was het mijn lifeline. Heb ik mezelf nogal eens in slaap gesust met lieve woorden. ‘Och meisje toch, wat jij meemaakt is ook niet niks. Het is niet gek dat je het even niet weet. Het is volkomen normaal dat je je gespannen voelt: alles staat op zijn kop.’ Terwijl ik mezelf zacht over mijn bovenarm streelde. Of mijn hand op mijn hart hield. Het waren de woorden die op dat moment even niemand tegen me kon zeggen omdat het middenin de nacht was en de andere persoon in huis mijn moeder, die het leven los aan het laten was. En het waren precies de woorden die me hielpen om toch in slaap te vallen. Ik voelde me gezien door mezelf.

5 dagen compassie: gratis

Ik weet dat in deze tijd zoveel mensen om wat voor reden dan ook het moeilijk hebben. Onzekerheid qua financiën. Verlies van een dierbare. Zorgen om een dierbare. Het missen van die mensen waar je nu niet bij kan zijn. De hectiek van werken in niet ideale omstandigheden. Wat dan ook. Daarom wil ik je graag een steuntje in de rug geven met fijne inspiratie om jezelf met meer compassie te benaderen. Zondag 8 november start ik met een gratis 5 daagse: 5 dagen compassie. Gedurende 5 dagen deel ik iedere dag inspiratie en oefeningen met je om zelfcompassie te leren beoefenen. Je kunt je hier aanmelden: 

5 dagen compassie


Een reactie op “krachtig medicijn

  1. Marja schreef:

    Ik doe graag mee, groetjes Marja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Menu Title