omring je met mensen die je steunen

12 augustus 2015 • Geen categorie

Hoe ons leven eruit ziet, hangt af van de mensen met wie we ons omringen. Wij mensen zijn kuddedieren. Het is belangrijk voor ons om onderdeel te zijn van een groter geheel.  Als je pijnlijke emoties ervaart, zoals angst of schaamte, dan hebben je vaak het gevoel dat je de enige bent. Voel je je afgesneden van de wereld om je heen en van de mensen om je heen. En ga je vergelijken, en jezelf naar beneden plaatsen. De momenten dat ik onzeker ben over mijn coachprakrijk bijvoorbeeld, zie ik ineens alleen maar anderen die het veel beter voor elkaar hebben. Ooh. Zij heeft zoveel klanten! Oh, zij weet zoveel daar en daarvan. Facebook is zo’n bron daarvan, omdat het daar vooral heel goed lijkt te gaan met iedereen. En dan voel je je ineens nog meer alleen. Herken je dat?

Berlijn

Ik was onlangs in Berlijn op het jaarlijkse congres van de ACBS, de wereldwijde vereniging van professionals die met ACT (acceptance and commitmenttherapy) werken. Een congres waar de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek worden gedeeld, waar deskundigen hun kennis en ervaring delen en elkaar inspireren. Hun kennis bijspijkeren. Ik heb workshops gevolgd bij de grondleggers zijn van de methode. Met mensen van over de hele wereld. Een heel bijzondere ervaring. Ik wist dat er veel mensen werken vanuit dit mooie gedachtengoed. In Berlijn voelde ik me letterlijk omringd door gelijkgestemden. Mensen die heel ergens anders op de wereld wonen, in heel andere omstandigheden. En toch hetzelfde doen als ik. Dat was zo bijzonder om te ervaren!

Niet goed genoeg

De zin ‘hoe ons leven eruit ziet hangt af van de mensen met wie we ons omringen’ komt uit een lezing van Jason Luoma, één van die grondleggers van ACT. Het lijkt misschien een open deur. Maar de onderzoeken laten zien dat de omgeving waarin je je bevindt, de mensen met wie je je omringt heel bepalend zijn voor je welzijn. Misschien heb je zelf wel eens ervaren hoe belangrijk dat is. Of hoe bepalend het is als je je alleen voelt. Afgesneden van de rest, in de overtuiging dat jij de enige bent die zich niet goed genoeg voelt. Je moest eens weten. ‘Ik ben niet goed genoeg’ is de meest universele negatieve overtuiging die er is. Die ligt ten grondslag aan een heleboel angsten. Een onbewuste motivatie om veel te piekeren. Ieder mens heeft zo’n negatieve overtuiging. Bewust of onbewust. Ook de ACT-therapeuten op het congres in Berlijn. Degenen die er voor het eerst waren en óók degenen die er al voor de vijfde keer kwamen.
Ons strenge verstand weet altijd wel een reden te vinden waarom we deze keer echt zouden kunnen falen. Want ja: als je al VIJF keer hebt deelgenomen, dan zou je het onderhand toch wel moeten weten?

Op facebook deel ik komende week een mooie video waar dat in te zien is. Kijk op mijn pagina en als je daar dan toch bent: like en deel deze dan meteen even :). Delen is helen

Delen is helen

Misschien herken je ook wel dit: wanneer je met anderen deelt hoe je je voelt, komen er verhalen los. Hoor je dat diegene die het zo perfect voor elkaar lijkt te hebben ook zorgen heeft. Niet altijd natuurlijk. Maar er zijn van die mooie momenten waarop dat gebeurt. En dat kan uit onverwachte hoek komen, Delen is helen. Door te delen met anderen voel je je minder afgezonderd van de rest van de wereld. Want je komt erachter dat wat jij voelt heel menselijk is. Alle mensen voelen dagelijks nare emoties. Alle mensen. Jij bent geen uitzondering. Je bent een mens.

Daarbij helpt het enorm als de mensen om je heen je steunen. En als je deelt geeft je hen ook de kans dat te doen. Ik ben enorm dankbaar voor de mensen om mij heen, die mij omringen. Mijn lieve vriend, mijn ouders, mijn zus, mijn kinderen, dierbare vriendinnen en vrienden, buren en collega’s. Ik voel me gekoesterd door hen. Dankzij hen is het een stuk makkelijker om spannende stappen te zetten. Dankzij hen voel ik me gedragen. Dat besefte ik in Berlijn weer eens heel sterk, hoeveel geluk ik hiermee heb.

Koester de mensen die voor jou die rol vervullen. Zoek die mensen op bij wie je je prettig voelt. Die je inspireren, waar je mee kunt lachen én huilen. Daarmee creëer je je eigen biotoop voor optimale groei.. En wanneer je je dan een keer vervelend en naar voelt en eenzaam: doe dan iets wat misschien tegen je gevoel op dat moment in gaat. Zoek steun, deel hoe je je voelt, in plaats van in je schulp te kruipen.


2 reacties op “omring je met mensen die je steunen

  1. Ingrid schreef:

    Je hebt dit heel mooi beschreven ga er zeker wat mee doen.Ben hier gekomen vanuit de intuïtie challenge erg mooi als deze nieuwe dingen.Er valt nog heel veel te leren zo te lezen. Bedankt alvast hiervoor.

  2. Goed om te horen Ingrid, ik wens je alle goeds!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Menu Title