spijt als haren op je hoofd..

13 april 2015 • Overig

‘Had ik maar wat minder hard gewerkt’. Staat in de top 5 van dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben. Ik hoor je denken. Is daar ook al een top 5 van? Deze top 5 is gemaakt door Bronnie Ware. Een Australische vrouw die jarenlang mensen begeleidde op hun sterfbed. Zij zag aardig wat schrijnende situaties voorbij komen. Mensen die ineens beseften: dit was het. Ik kan het niet meer over doen. Ik zal het moeten doen met de keuzes die ik gemaakt heb. Of niet gemaakt heb. Een daar kwam ook heel wat keren spijt bij kijken.

had ik maar

Gaandeweg ontdekte ze dat bepaalde onderwerpen van spijt steeds weer voorbij kwamen. En zo ontstond een top 5. Ze schreef er een indringend boek over. Een verhaal dat op mij het meeste indruk maakte was het volgende. Een man die een succesvol bedrijf leidde. Zijn pensioenleeftijd kwam, maar hij wilde nog even door. Zijn vrouw wilde dolgraag samen gaan reizen. Ze plande al allerlei reizen in voor het moment dat haar man zou stoppen. Thuis. Achter de computer. Enkele jaren verstreken. Het moment kwam daar. Hij ging stoppen. Nog één jaar. De reisplannen werden steeds concreter. Eindelijk zou die mooie reis  gemaakt worden. Totdat zijn vrouw ziek werd. Ze overleed een half jaar voordat hij zou stoppen. Hij leefde nog lange tijd langer. En al die tijd met een vreselijke spijt.

piekeren is uitstellen

Dit verhaal gaat door merg en been. Omdat iedereen beseft dat het zo kan gaan in het leven. Je hoopt dat je er lang genoeg van kan genieten. Maar ergens weten we dat het zomaar ineens voorbij kan zijn. En dan.

Piekeren zorgt er vaak voor dat je geen knopen doorhakt. Je blijft malen over iets en neemt geen beslissing. Stelt het uit door er nog eens over te denken. Vaak is dat omdat je ergens bang voor bent. De man uit het voorbeeld ontdekte dat ook. Dat zijn uitstelgedrag met angst te maken had. Hij besefte op zijn sterfbed: ik was bang om te stoppen met werken.  Voor wat ik zou zijn zonder mijn werk. Voor wat er van mij over zou blijven.

er alles uit halen wat erin zit

Dit gaat over spijt. Er is ook onderzoek gedaan naar wat een leven waardevol maakt. En daaruit blijkt dat mensen tevreden en zonder spijt terug kijken op hun leven wanneer ze JUIST niets hebben vermeden. Die dingen hebben gedaan die ze belangrijk vonden. Ook al vonden ze dat heel spannend. Zelfs al gingen ze keihard op hun bek. Zelfs al maakten ze daarnaast ook nare dingen mee zoals het verlies van een kind. Dan nog bestempelden ze hun leven als zeer waardevol. Ze hadden er alles uit gehaald. Anders dan mensen die op het veilige pad bleven, risico vermeden. Zelfs als zij in hun leven geen grote verliezen leden gaven ze het een lager cijfer dan de eerste groep. Omdat ze van alles hadden om spijt van te hebben.

moedige stappen

Een indringend onderzoek. Ik hoorde ervan tijdens mijn ACT-opleiding. Het maakte een onuitwisbare indruk op me. Omdat ik wist dat het waar moest zijn. Dit weten heeft mij altijd geholpen om moedige stappen te zetten. De vraag: waar wil ik later geen spijt van hebben?

jouw drijvende kracht

En jij? Alles wat je uitstelt duw je uiteindelijk over de rand van de tijd. Het boek van Bronnie Ware getuigt daarvan. Je kunt het leven niet meer over doen. Geldt voor iedereen. Dus ook voor jou! Angstaanjagende gedachte, niet? Je kunt het ook zien als een enorm drijvende kracht. Het doordringende besef dat het leven eindig is. En je weet niet wanneer.

  1. Waar wil jij geen spijt van hebben als je op je sterfbed ligt? Schrijf dat eens voor jezelf op.

  2. Wat zegt dat over wat belangrijk voor jou is?

  3. En wat zegt dat over keuzes die je nu maakt?

  4. Wat kan je komende week doen dat daar bij past?

Ik vind het altijd heel leuk om reactie te krijgen op mijn blogs. Blijf ze sturen. Daarnaast ben ik ook bezig met een nieuw ‘project’. Mijn facebook angst overwinnen. Ja echt. Die heb ik. Het is groot en ongrijpbaar voor mij. Ik ben het gaan onderzoeken. En zie dat het ook een prachtige manier is om nog meer inspiratie en inzichten te delen. Dus ja. Op facebook ga je meer van me zien. Ga ik nog meer delen. Wil je mij helpen daarmee nog meer mensen te bereiken? ‘ Like’ dan ACT-coach op facebook met deze link! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Menu Title