Gratis online training: Stap uit de piekerfabriek

Voluit leven vol vertrouwen!

Stress: je kunt het niet helpen. Of toch wel?

6 februari 2017 • Geen categorie

De afgelopen tijd heb ik veel workshops gegeven over stress binnen bedrijven waar mensen dreigen uit te vallen. Wat ik de deelnemers dan in eerste instantie laat ervaren is dat stress heel veel te maken heeft met automatische systemen in je lijf. Systemen die aan gaan omdat ze nu eenmaal zo werken. Je kunt er niets aan doen. En dat die systemen je vaak niet helpen om tot rust te komen. Integendeel zelfs. Het helpt enorm om te weten dát het zo werkt. In de Volkskrant van afgelopen weekend stond daar een mooi artikel over. Echt het lezen waard.

Dat je een stresssysteem hebt dat niet handig werkt is een gegeven. Mijn ervaring is dat je wel kan leren om de automatische patronen van dat systeem te doorbreken. Stoppen met de dingen die niet werken en doen wat werkt. Je stresssysteem zegt je bijvoorbeeld wanneer je het druk hebt dat je vooral hard door moet gaan. Moet blijven werken. “Want als ik nu een dagje vrij neem heb ik daar morgen last van!” Misschien, omdat het werk blijft liggen. Maar je lijf en psyche heeft er geen baat bij. Omdat je stressniveau stijgt. Dat merk je fysiek, maar ook mentaal. Je waarnemingsvermogen is bijvoorbeeld echt minder scherp als je voortdurend doelen aan het halen bent en doorgaat.

Gedragsverandering zit m hier in: allereerst dat je gedrag gaat herkennen dat je niet helpt. En dan: dat je, bijvoorbeeld, op zo’n moment dat je voelt dat je dóór MOET juíst stopt. En dat voelt me toch ongemakkelijk! En het levert ook niet altijd meteen resultaat op (zeker niet als je al een tijdje voluit aan het gaan bent). Sterker nog: op de korte termijn misschien juist meer stress. Uiteindelijk, op de lange termijn, gaat het ervoor zorgen dat je lichaam kan herstellen, je brein kan herstellen. En je op een gezonde manier functioneert.

Ik herken het bij mezelf hoor. Dat motortje dat maar door wil gaan. En hoe lastig het is om dan te stoppen. Inmiddels heb ik ervaren dat er dan steeds weer iets magisch ontstaat. Inspiratie ruimte krijgt, problemen zich als ‘vanzelf’ oplossen. Welk ongezond patroon zou jij willen doorbreken?
#rustenruimte #goedvoorjezelfzorgen #zachtwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *