zo kan je het ook bekijken

13 juli 2015 • Geen categorie

“Wie weet ziet mijn moeder wel iets heel anders dan ik wanneer zij een theepot ziet”. Een gedachte die ik als klein kind regelmatig had, over van alles wat ik zag. Ik zal zo’n 5 jaar geweest zijn. Ik herinnerde het me ineens weer toen ik in het boek ‘verslaafd aan denken’ van Jan Geurtz aan het lezen was. Het bewuste stuk waardoor ik ineens weer aan die theepot dacht ging over waarneming. Dát je iets waarneemt is in een hersenscan aan te tonen. Je kunt daarop het deel van het brein dat actief is herkennen. Op die hersenscan kan je echter niet aantonen wát iemand waarneemt. Je ziet geen banaan op een hersenscan, als iemand daar toevallig naar kijkt. Ik zag het en ineens moest ik weer terugdenken aan mijn gedachtenspelletje als klein kind.

lelijk of..

Dus van ogenschijnlijk objectieve zaken is het niet aan te tonen of iedereen die echt als zodanig waarneemt. En toch is dat wat we aannemen. Nu zal ik niet gaan verkondigen dat wanneer 3 mensen naar dezelfde theepot kijken ieder van hen iets anders ziet. Het is wel interessant om jedat eens voor te stellen. Je kent vast ook deze:

OUDEJONGEVROUW

Sommige mensen zien een oude vrouw. Sommigen een jonge. Ze zijn beide te herkennen in de tekening. Je kunt er dus op 2 manieren naar kijken en steeds iets anders zien. Misschien komt er zelfs een oordeel bij. De jonge vrouw krijgt misschien het stempel ‘mooi, sjiek, netjes’. De oude misschien hetstempel: ‘lelijk, heks, gemeen. Hier begint het te schuiven. Misschien denk je zelf: nee.. die vrouw is niet lelijk of gemeen. Ze ziet er juist verdrietig uit. En die jonge vrouw vind ik hautain. Het is maar hoe je het bekijkt.

huilebalk

Als we niet eens kunnen aantonen dat wat we objectief waarnemen ook echt is wat het is. Dan geldt dat nog meer voor de subjectieve werkelijkheid in je hoofd. Zaken als ‘het goed doen, mooi zijn, mislukken’. Hier is geen objectieve waarheid over. Al wat je denkt is per definitie subjectief. En toch hebben we de neiging het te behandelen als iets dat waar is.

Ik ben iemand bij wie de tranen nogal aan de oppervlakte zitten. Die stromen snel. Lange tijd vond ik dat erg vervelend en probeerde ik het tegen te houden. Het gevolg was dat ze er JUIST uit kwamen (onderdrukken van gevoelens en lichamelijke sensaties versterkt ze alleen maar). Ikzelf was bang dat anderen me als ‘zwak’ bestempelden. Die zijn er vast ook. Maar mensen zeiden juist ook tegen me dat ze me daardoor als ‘open en puur’ ervoeren. En krachtig. Dat ik alles durfde te laten zien. Zo had ik er nog niet naar gekeken.

venijnig

We ervaren onze werkelijkheid dus vanuit een subjectieve werkelijkheid in ons hoofd. Ons verstand vertelt ons graag verhalen over wat er aan de hand is. En vaak geloven we het. “Ik kan het niet. Ik word nooit zo goed als hem/haar. Ik ben lelijk. Ik ben een zeur. Ik ben een huilebalk.” Ons verstand heeft zoveel oordelen over ons. Dat we ze bijna worden. Ons er minderwaardig door gaan voelen.

Zelfs positieve beschrijvingen kunnen venijnig werken. Als je jezelf beschrijft als “Ik ben aardig” stel ik de vraag: ben je altijd aardig? Vaak kan zo’n beschrijving een strenge regel worden. Die ver staat van de menselijke werkelijkheid. Want wie is er nou nooit eens onaardig? Mag dat ook een keer? Het gaat er vooral om dat het geen strenge regel wordt. Waardoor je teleurgesteld bent als je een keertje niet voldoet aan je eigen strenge verwachtigen. En ook ‘een zeur’ heeft echt weleens een moment dat ie niet zeurt ;-).

oefening

Veranderen van perspectief kan heel heilzaam zijn. Kijk eens goed naar alle negatieve en positieve beschrijvingen van jezelf die je over jezelf hebt. Bijvoorbeeld: “ik kan goed luisteren”. Is dat werkelijk altijd zo? Maak  een tabel met 2 kolommen. Boven de één schrijf je: Meestal ben ik. Boven de ander schrijf je: en soms ben ik.. Bijvoorbeeld: meestal ben ik een goede luisteraar. En soms ben ik met mijn aandacht ergens anders.  Meestal ben ik een goede moeder. En soms weet ik het ook even niet. Meestal ben ik chaotisch. En soms ben ik heel opgeruimd.

Kijk er eens naar. Dit is wat het is om een mens te zijn. Je bent niet alleen maar het één. Maar ook het ander. Dit is het om jou te zijn. Er zijn meerdere perspectieven op jou als persoon. Er zijn meerdere werkelijkheden. Het is niet zwart wit.  Hoe is het om er zo naar te kijken? Misschien wordt het zo wat makkelijker om die verschillende kanten wat meer toe te staan er te zijn. In plaats van de strijd aan te gaan.

met welke strenge verwachting  ben jij aan het strijden?

Ik wens je een heerlijke zomer. Met een vakantie die fijn is en waarin er soms ook een minder dagje mag zijn. Omdat perfecte vakanties niet bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Menu Title